Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Owoc aronii

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 10,00 zł 10.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Andrea
Kod produktu: DF50-821F3

Opis

Owoce aronii są pełne korzystnych dla naszego zdrowia składników. Należą do nich m.in. antyoksydanty z grupy polifenoli – zwłaszcza antocyjany, które są niezastąpione we wspieraniu organizmu w walce z rozmaitymi chorobami. W owocach aronii znajdziemy także bogactwo witamin, zwłaszcza kwasu foliowego i witaminy K, które występują w dużych ilościach. Ponadto owoce aronii zawierają wiele innych witamin – ale w mniejszych ilościach. Do nich zaliczają się m.in. witamina Awitamina B3 i B6, witamina E. Występują także – znikome – ilości witaminy C (powszechnie uważa się, że aronia ma bardzo dużo witaminy C, ale nie jest to prawda – w owocach aronii jest jej zaledwie 0,7 mg na 100 g, a tymczasem taka sama porcja truskawek dostarcza aż 69 mg witaminy C na 100 g).

Poza powyższymi związkami, owoce aronii zawierają także fenolokwasy, pektyny, garbniki i składniki mineralne, takie jak: potas, wapń, magnez, żelazo, jod, mangan, miedź, bor, molibden, kobalt.

Porcja 100 g owoców aronii dostarcza 47 kcal, 17 g błonnika pokarmowego oraz 33,8 g białka. Jak widać, owoce te mają niewiele kalorii, dlatego mogą być ze spokojem włączone do diety osób odchudzających się, z nadwagą lub otyłych.

Aronia i smak.

Surowe owoce aronii są kwaśne i cierpkie, więc raczej nie nadają się do spożycia od razu po zerwaniu z krzaka. Z powodzeniem jednak sprawdzą się jako dodatek do słodkiego koktajlu z bananem. Najczęściej jednak pije się sok z aronii, nalewkę, koktajle czy smoothie (a także dodaje się aronię do sosów mięsnych) albo spożywa się dżem aroniowy, lody lub desery z aronią. Są to w większości produkty słodzone, więc oczywiście trzeba zachować umiar, ale podawane w ilości kilku łyżek dziennie będą cenne dla naszej codziennej diety i wspieraniu organizmu – wzmacnianiu jego odporności.

Warto wiedzieć, że owoce aronii tracą swój cierpki smak po przemrożeniu – możemy więc włożyć je na 2 dni przed spożyciem do zamrażalnika.

 

Aronia – właściwości lecznicze i prozdrowotne

Aronia bez wątpienia należy do najzdrowszych owoców. Picie soku z aronii już po kilku tygodniach może doprowadzić do np. obniżenia ciśnienia krwi u osób, które zmagają się z nadciśnieniem. Spożywanie aronii wspiera ochronę organizmu przed chorobami układu sercowo-naczyniowego (zawałem serca, udarem mózgu czy rozwojem miażdżycy) – a to dzięki rutynie zawartej w owocach, która uszczelnia oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Antyoksydanty i witamina E z kolei, obniżają poziom złego cholesterolu. Owoce aronii mają także działanie obniżające wchłanianie glukozy – będą więc zalecane zwłaszcza osobom chorującym na cukrzycę.

W kilku badaniach naukowych dowiedziono, że zarówno sok z aronii, jak herbata czy kompot, mogą pozytywnie działać na układ pokarmowy oraz nerwowy. Dzięki polifenolom i witaminie B3, aronia jest środkiem, który może zapobiegać demencji, Alzheimerowi czy Parkinsonowi. Z kolei zawartość antocyjanów oraz witaminy A sprawia, że regularne spożywanie aronii korzystnie wpłynie na nasz wzrok: m.in. poprzez poprawę ukrwienia siatkówki i ochronę plamki żółtej oka – przez co wspomaga hamowanie rozwoju zaćmy czy innych chorób oczu.

Aronia łagodzi stany zapalne, zwalcza niektóre infekcje bakteryjne i wirusowe. Preparaty z wyciągiem z aronii stosowane są m.in. w profilaktyce przeciwko grypie, a także w jej leczeniu. Aronia ponadto przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn.

Owoce aronii znajdują swoje zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym, ponieważ chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV i spowalniają procesy starzenia się skóry.

1. Wpływ na poprawę wzroku u osób starszych

Owoce aronii mają wiele antyoksydantów. Jeżeli tego typu produkty na stałe wprowadzamy do jadłospisu, możemy istotnie spowolnić procesy związane z utratą wzroku, które powoduje np. zaćma, jaskra czy degeneracja plamki żółtej. W badaniach naukowych udowodniono, że spożywanie aronii przez osoby starsze poprawia u nich widzenie i spowalnia degenerację narządu wzroku.

2. Aronia chroni przed rakiem

Aronia jest pełna witaminy P – ta natomiast jest bioflawonoidem, który pełni funkcje ochronne, m.in. przeciwko bakteriom, wirusom, grzybom czy szkodliwym działaniem słońca. Gdy regularnie spożywamy bioflawonoidy (a te znajdują się w owocach i warzywach), związki te budują pewnego rodzaju barierę ochronną w naszym organizmie, wykazując działanie przeciwutleniające. W owocach aronii znajdują się następujące bioflawonoidy: rutyna, antocyjany, kwercetyna, leukocyjany oraz katechiny. To bardzo aktywne i skuteczne w zwalczaniu wolnych rodników substancje, co z kolei można wiązać z działaniem przeciwnowotworowym.

 

Poza bioflawonoidami, owoce aroni zawierają kwas foliowy, witaminę B2 i B3, witaminę C oraz witaminę E. Bioflawonoidy mają zdolność poprawiania wchłaniania m.in. witaminy C, wzmagając jednocześnie jej działanie. Ta z kolei korzystnie wpływa na działanie innego przeciwutleniacza – witaminy E. Dzięki tym zależnościom, spożywanie owoców aronii niesie za sobą silne działanie przeciwutleniające, a więc hamujące rozwój wolnych rodników w organizmie (a co za tym idzie, komórek rakowych).

3. Działanie przeciwzapalne i przeciwwrzodowe

Antyoksydanty zawarte w aronii zmniejszą aktywność enzymu cyklooksygenazy-2 – oznacza to, że hamują rozwijający się stan zapalny w naszym organizmie. Z tego powodu aronię poleca się zwłaszcza osobom, które cierpią na zapalenie trzustki i wątroby oraz wrzody żołądka.

4. Aronia w walce z nadciśnieniem i wysokim cholesterolem

Rutyna i antocyjany zawarte w aronii, wykazują korzystne działanie na naczynia krwionośne, a konkretniej – uelastyczniają je, uszczelniają, wzmacniają oraz regulują ich przepuszczalność. Dzięki temu przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi i poprawiają pracę nawet najdrobniejszych naczynek krwionośnych. Ograniczają ponadto utlenianie się lipidów oraz wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL (oraz jednocześnie mają zdolność podwyższania poziomu dobrego cholesterolu HDL). Spożywanie aronii jest więc zalecane zwłaszcza u osób ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego, w profilaktyce przeciwko zawałom, udarom i rozwoju miażdżycy.

5. Ochrona przed szkodliwym promieniowaniem UV

Owoce aronii mogą hamować produkcję wolnych rodników oraz białych krwinek, a także filtrują promieniowanie UV. Uznaje się zatem, że w odpowiednich dawkach mogą wspomagać leczenie osób z chorobą popromienną, a także chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych, także jeśli stanowią np. dodatek do kremu. Istnieją także opinie, że owoce aronii łagodzą skutki chemio- lub radioterapii stosowanych podczas leczenia chorób nowotworowych. Warto również sięgać po nie, gdy dużo czasu spędzamy przed komputerem, ponieważ mogą niwelować skutki promieniowania uwalnianego z takich urządzeń.

Kraj pochodzenia : Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl